Kambuz i wyżywienie na jachcie podczas rejsów żeglarskich
Kuchnia na jachcie to tak zwany kambuz – nieduży, ale funkcjonalny aneks, gdzie można sprawnie przygotować apetyczny posiłek. Zazwyczaj podczas rejsów żeglarze gotują samodzielnie, istnieje nawet pewien kanon kuchni jachtowej składający się z potraw, które będąc łatwe i szybkie w przygotowaniu, są smaczne i sycą głód załogi.
U nas również posiłki przygotowywane są na jachtach – gotują uczestnicy pod opieką oraz nadzorem instruktora, daje to poczucie prawdziwego życia na wodzie i funkcjonowania jako żeglarz w zgranej załodze. Menu bazuje na szerokiej liście produktów, które załogi zamawiają według swoich potrzeb.
Świeże zaopatrzenie jest robione, co drugi dzień i dostarczane na obóz. Na wodzie apetyt dopisuje, a więc poza trzema głównymi posiłkami, podczas żeglowania możemy przygotowywać sobie różne przekąski i przegryzki. W trakcie rejsu robimy również ogniska i grille w ramach kolacji. Pełne wyżywienie wliczone jest w cenę obozu żeglarskiego.
Zobacz więcej w: Rejsy szkoleniowe dla młodzieży na Mazurach
Wyżywienie na rejsach dla młodzieży w Chorwacji
Pełne wyżywienie jest wliczone w cenę każdego rejsu żeglarskiego dla młodzieży w Chorwacji. Niektóre podstawowe produkty przyjeżdżają z nami do Chorwacji, ale większość z nich pochodzi z lokalnego rynku – w pokładowym menu nie brakuje świeżych warzyw i owoców dojrzewających w południowym słońcu.
O odpowiednie zaopatrzenie załogi dba nasza kadra – na rejsach w Chorwacji dla młodzieży na pokładzie jachtu zawsze znajduje się dwóch opiekunów. W trakcie żeglugi można korzystać z jachtowej kuchni, ale główne posiłki planujemy przygotowywać w trakcie postoju w portach lub na kotwicy. Załoga podzielona jest w tradycyjne dwuosobowe wachty, w których uczestnicy wykonują obowiązki załogi, w tym przygotowywanie posiłków pod okiem opiekuna.
Zobacz więcej w: Rejsy turystyczno-stażowe dla młodzieży w Chorwacji
Wyżywienie na rejsach dla młodzieży po Bałtyku
Taka sama praktyka obowiązuje na rejsach po Bałtyku. Pełne wyżywienie jest uwzględnione w cenie każdego rejsu morskiego dla młodzieży. Tutaj również o odpowiednie zaopatrzenie załogi dba nasza kadra – na pokładzie jachtu zawsze płynie dwóch opiekunów. Przygotowywanie posiłków odbywa się pod okiem opiekuna.
Zobacz więcej w: Zapoznawczy rejs morski dla młodzieży po Zatoce Gdańskiej
Wyżywienie na rejsach dla młodzieży po Wyspach Kanaryjskich
Na oceaniczny rejs tylko niewielka część zaopatrzenia przylatuje z nami z Polski. Większość produktów jest kupowana na miejscu, co stanowi jedną z atrakcji podczas rejsu po Wyspach Kanaryjskich. Lokalne owoce, warzywa i pieczywo bardzo wysokiej jakości stanowią doskonały dodatek do rejsu.
Zobacz więcej w: 7 powodów dla których powrócimy w rejs po Wyspach Kanaryjskich
Pełne wyżywienie wliczone jest w cenę rejsów dla młodzieży:
- Rejsy szkoleniowe dla młodzieży na Mazurach
- Rejsy turystyczno-stażowe dla młodzieży w Chorwacji
- Zapoznawczy rejs morski dla młodzieży po Zatoce Gdańskiej
- Rejs morski dla młodzieży po Wyspach Kanaryjskich
Więcej o gotowaniu na jachcie piszemy w artykule: Gotuj z Neptunem, czyli jak wygląda gotowanie na jachcie?